Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pete Seeger zenei tanitóm

A 90 éves Pete Seegert nemcsak zenészek ünneplik

 
2009.05.01 19:29

A New York-i Madison Square Gardenben a 90 esztendős Pete Seeger amerikai folkénekest és politikai aktivistát ünnepli vasárnap a hozzá hasonlóan gondolkodó zenészek sokasága. A még mindig aktív zenész az elmúlt évtizedekben olyan dalokkal ajándékozta meg a világot, mint a We Shall Overcome, a Where Have All The Flowers Gone vagy a Turn, Turn, Turn. Dalai, igazságkereső politikai tevékenysége miatt egy időben szálka volt a hatóságok szemében.

A tiszteletére meghirdetett koncerten több mint negyvenen lépnek fel, Bruce Springsteen, Joan Baez, Emmylou Harris, Arlo Guthrie (a másik híres elkötelezett folktrubadúr, Woody Guthrie fia), Kris Kristofferson, Richie Havens, Roger McGuinn (Byrds), Taj Mahal, Dave Matthews, Eddie Wedder, John Mellencamp, Juanes, Tom Morello. A gálakoncertet a Cearwater Organization környezetvédő szervezet kezdeményezte.
    Pete Seeger New Yorkban született 1919. május 3-án. Anyja hegedűművész, apja zenetudós és karmester volt, békeaktivistaként is példaképe volt fiának. Két testvére, Peggy és Mike, szintén folkzenészek voltak. Pete Seeger bendzsón, gitáron és és ukulelén tanult meg játszani.
    A 30-as évek végétől a farmerek, munkások között járva megismerte gondjaikat, örömeiket, megtanulta dalaikat. Barátságot között Alan Lomax népzenekutatóval, majd 1940-től Woody Guthrie-val a The Almanac Singers formációban játszott, amelynek kitűnő fekete zenészek - Leadbelly, Sonny Terry, Brownie McGhee és mások - voltak a tagjai, a fekete blues és a fehér folk szoros kapcsolatát bizonyítva. A katonaság után a Weavers együttessel lépet fel, bő tízéves együttműködésük közben Seeger is folytatta szólópályafutását is.
    A társadalom peremére kényszerült milliók szókimondó dalnoka az ötvenes években feketelistára került "Amerika-ellenes" és "kommunista" tevékenységéért. A hatvanas években a Vietnam elleni háború idején Johnson akkori elnököt bírálta szóval és dallal.
    Első lemeze 1951-ben jelent meg. A leghíresebb dalai közül a Where Have All The Flowers Gone (Hová tűnt a sok virág?) németül is világsláger lett Marlene Dietrich előadásában. Ezen kívül a Guantanamera, a Little Boxes, az Oh, Freedom, az Abi Yoyo és a Tshotsholosa is méltán került be a leghíresebb folkkincsek közé. Énekelte Guthrie híres számát, a This Land is Your Land-et. A 70-es években 50 lemezből álló válogatása jelent meg.
    Az ezredforduló után is több albuma került a boltokba, a legutóbbi tavaly At 89 címmel. A válogatásaival együtt több mint 120 albumát adták ki - mintegy bocsánatkérésként egykori üldöztetéséért. A 90. születésnapra időzítették híres gyűjteményét, az ötlemezes American Favorite Ballads-t és a Rainbow/Pete Seeger Now című összeállítását.
    Több mint 60 évet töltött színpadon. Előadásmódjáért, hangszereléseiért és szövegeiért temérdek kitüntetést, elismerést kapott. Kicsit megkésve, az utóbbi években vehette át két Grammy-díját, s a rock halhatatlanjai közé is bekerült. Soha nem akart slágereket írni, énekelni, dalai, ritkán kerülnek a különféle listákra.

 

 

 

 

 

http://www.oldies.com/artist-view/Pete-Seeger.html

Pete Seeger 91.születésnapi albuma.