Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

TOVÁBBI SULIS ÉLETEM

  Iskolánk Budapesten a Móricz Zsigmond körtér közvetlen szomszédságában, a Fehérvári út 10. szám alatt található, egy a század elején létesített épületben, amely kezdettol fogva iskolaként muködött.

  Változó iskolatípusok (polgári iskola, általános iskola, 12 évfolyamos gimnázium) után, az elso szakközépiskolai osztályt az 1967/68-as tanévben indították, majd az intézmény az épület egyik felében az 1969/70-es tanévre vált teljes egészében önállóvá. Az épület másik fele jelenleg gimnáziumként muködik.

  A szakközépiskola 1971-ben vette fel a háború utáni magyar muszeripar fejlesztésében kiemelkedo szerepet játszó, 1969-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt Kolos Richárd nevét.

  Kolos Richárd (1904-1969) a Méréstechnika és Automatizálási Tudományos Egyesület elnöke, az Országos Muszaki Fejlesztési Bizottság elnökhelyettese, a Budapesti Muszaki Egyetem professzora, a Híradás és Muszeripari Technológiai tanszékének vezetoje volt. Az elso hazai villamos méromuszergyár, az Elektromos Készülékek és Méromuszerek Gyára Kolos Richárd muszaki irányításával alakult nagyüzemi villamos méromuszergyárrá, amely néhány év leforgása alatt európai színvonalúvá vált. A nagyipari muszergyártás megszervezése, a muszermérnöki képzés létrehozása, e nagy muveltségu, szerény ember életmuvében egymást kiegészíto egységet jelentettek. Munkássága maradandó az egész magyar muszaki kultúra számára.

I  skolánk muszaki szakemberképzése ma már mintegy 30 éves múltra tekinthet vissza. 1971 óta bocsátunk ki érettségizett szakmunkásokat az elektronikai muszerész, illetve az általános muszerész szakmákban, 1984 óta technikusokat az ipari elektronikai technikusi, illetve a finommechanikai és automatizálási technikusi szakon.

  1973-óta a Budapesti Muszaki Egyetem kérésére kötött szerzodés alapján a leendo mérnöktanárok és muszaki tanárok iskolánkban végzik hospitálási gyakorlatukat. Vezetotanáraink folyamatosan tartják a bemutatóórákat, felkészítik a hallgatókat a bemutatóórák megtartására, valamint segítik oket diplomamunkájuk elkészítése során.

  Az 1979/80-as tanévtol iskolánk bekapcsolódott a szegedi JATE kísérletébe, a kísérlet mind a muszaki, mind a humán ismeretek oktatása terén jelentos eredményekkel zárult. A kísérlet évei alatt az iskola megteremtette az irodalomhoz és történelemhez kapcsolódó muvészeti ismeretek tanításának lehetoségeit, és jól felszerelt modern könyvtárat bocsátott a diákok rendelkezésére. A kísérleti osztályok tanulói az érettségi képesíto vizsga letétele után, az ötödik évfolyamon technikusi oklevelet szerezhettek, finommechanikai és automatizálási illetve ipari elektronikai szakokon. A biztos általános középiskolai képzés alapján azóta iskolánkat a folyamatos szakmai megújulás, a tanulmányi lehetoségek körének állandó bovülése is jellemzi.

  Az 1983/84-es tanévben iskolánkba beolvadt az épületben muködo Bláthy Ottó Dolgozók Szakközépiskolája, az 1991/92-es tanévtol megkezdodött a csak gimnáziumi érettségivel rendelkezok részére (25 éves korhatárral) a nappali tagozatos 2 éves elektronikai technikusi majd a mechanikai technikusi képzést. Azóta ebben a formában is folyamatosan és eredményesen képezünk technikusokat, az 1994/95-ös tanévtol iskolánk- mint követo iskola- bekapcsolódott a "VILÁGBANKI" képzésbe, az iskola szakmai hagyományainak megfeleloen két szakmacsoportban, az 1995/96 tanévtol iskolánk a "PHARE" támogatását is elnyerte, mely újabb lehetoségeket adott az iskola fejlesztésére, végül az 1998/99-es tanévtol megkezdtük a muszaki számítástechnikusi és automatizálási technikusi képzést is.

  Tanulóink az elmúlt években szép eredménnyel vettek részt a különbözo országos szakmai tanulmányi versenyeken. Az elmúlt 15 év alatt csaknem negyven tanulónk került az országos elso helyezettek közé, s így felvételi nélkül jutottak be a felsobb oktatási intézményekbe. Továbbtanulni szándékozó tanulóinknak több mint a fele sikeresen szerepelt a felvételi vizsgán, és felvételt nyert különbözo foiskolákra, egyetemekre.

  Számítástechnikai oktatásunkat három, korszeru számítógépekkel és különbözo perifériákkal felszerelt számítógépterem segíti. Itt a tanulók megtanulják a számítástechnika, az Internet és a CAD (számítógépes muszaki tervezés) alapjait is.

  Tanulóink megismerkednek a pneumatika, elektropneumatika, villamos automatika, a PLC (programozható logikai vezérlo) technika, a CNC (számítógép-vezérelt szerszámgép) technika, robottechnika és a szerelés automatizálásának alapjaival is. A felsorolt technikák oktatását segítik a korszeru, folyamatos fejlesztés alatt álló laboratóriumok és muhelyeink.

  Iskolánk továbbtanulási lehetoséget biztosít az általános iskolát végzettek, az érettségizettek valamint a felnottoktatásban részt venni kívánók számára is.

  A dolgozók tagozata a legrégebbi felnottoktatási intézmények egyike a fovárosban. Jogelodje, a Dolgozók Esti Technikuma 1951-ben nyitotta meg kapuit Óbudán az Árpád Gimnázium épületében a Nagyszombat utcában. A tagozat szakközépiskolaként három szakirányba folytatott középfokú képzési céllal szakemberképzést: híradásipari, finommechanikai - muszeripari, valamint gépészeti szakon. Ekkortájt a Dolgozók Bláthy Ottó Szakközépiskolájába több mint 1200 tanuló járt. 1970-es évek eleje óta muködik a Szakmunkások Szakközépiskolájának hároméves tagozata, esti és levelezo szakokon.

Forrás: kolos web

 

 

Kolos Richárd Gyakorló Műszaki Szakközépiskola

1117 Budapest, Fehérvári út 10.

Iskolánk Budapesten a Móricz Zsigmond körtér közvetlen szomszédságában, a Fehérvári út 10. szám alatt található.Iskolánk műszaki szakemberképzése ma már mintegy 30 éves múltra tekinthet vissza. 1971 óta bocsátunk ki érettségizett szakmunkásokat az elektronikai műszerész, illetve az általános műszerész szakmákban, 1984 óta technikusokat az ipari elektronikai technikusi, illetve a finommechanikai és automatizálási technikusi szakon.
Tanulóink az elmúlt években szép eredménnyel vettek részt a különböző
országos szakmai tanulmányi versenyeken. Az elmúlt 15 év alatt csaknem negyven tanulónk került az országos első helyezettek közé, s így felvételi nélkül jutottak be a felsőbb oktatási intézményekbe. Továbbtanulni szándékozó tanulóinknak több mint a fele sikeresen szerepelt a felvételi vizsgán, és felvételt nyert különböző főiskolákra, egyetemekre.
Számítástechnikai oktatásunkat három, korszerű számítógépekkel és különböző perifériákkal felszerelt számítógépterem segíti. Itt a tanulók megtanulják a számítástechnika, az Internet és a CAD (számítógépes műszaki tervezés) alapjait is.
Tanulóink megismerkednek a pneumatika, elektropneumatika, villamos automatika, a
PLC (programozható logikai vezérlő) technika, a CNC (számítógép-vezérelt szerszámgép) technika, robottechnika és a szerelés automatizálásának alapjaival is. A felsorolt technikák oktatását segítik a korszerű, folyamatos fejlesztés alatt álló laboratóriumok és műhelyeink.
Iskolánk
továbbtanulási lehetőséget biztosít az általános iskolát végzettek, az érettségizettek valamint a felnőttoktatásban részt venni kívánók számára is. (forrás) (képek)

Még élő oldal! Váli úti iskola története.


Adatmentés - KRÁLIK és Társa Kft.- winchester - HDD - merevlemez
Copyright© 2000-2015