Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


E könyv

   

 

______________________________________________________________________

 

 

Hogyan írjunk könyvet 10 nap alatt?

Már tudjuk, hogyan írjunk regényt harminc nap alatt, most nézzük, hogyan lehetséges megírni egy kis könyvet tíz nap alatt az internet adta lehetőségek segítségével! A cikk forrását itt találjátok: How to write a book, a small book, in about 10 days.

Ha úgy döntesz, belevágsz, tedd a böngésződ könyvjelzői közé ezt az oldalt és térj vissza minden nap, hogy rápillants a napi teendőidre, hiszen a cikk napi bontásban vezet majd végig azon a tíz napon, amelynek során megszületik a könyved.

Mire a végére érsz, nemcsak egy kicsinyke könyv lesz a kezedben, de rengeteget fogsz tanulni arról, hogy hogyan lehet megírni egy könyvet.

Vágjunk is bele!

1. nap

Az első nap az ötlet kiválasztásáról és teszteléséről szól.

Válaszd ki a könyved témáját. Dönts valami olyan mellett, amit ismersz, amit szeretsz, amihez a szenvedélyed fűz. Erről a legkönnyebb írni.

Lehet, hogy az első ötleted nem lesz a legjobb. Nem baj. Csak engedd szabadon a fantáziád és próbáld összegyűjteni a lehető legjobb ötleteidet. Próbálj minél specifikusabb lenni. Például ha az utazás jó témának tűnik, akkor talán hasznos tippekkel tudsz szolgálni olyan családoknak, akik kisgyerekekkel utaznak, szólhat erről a könyved.

 

 
Report this ad

 

 

Ezután végezz egy gyors kutatást, hogy mit szeretnének tudni az olvasóid. Ebben lesz igazán hasznos számodra az internet. Keress olyan fórumokat, levelezőlistákat, facebook csoportokat, amik kapcsolódnak a témádhoz és olyan embereket gyűjtenek össze, akik érdeklődnek aziránt, amiről írni akarsz.

Csatlakozz hozzájuk és tégy fel olyan kérdéseket, amik segítenek tisztába kerülni azzal, hogy leendő olvasóid miről szeretnének többet tudni. Például ha honlaptervezőknek szeretnél tanácsokat adni, hogyan juthatnának jobban fizető munkákhoz, keress honlaptervezőket tömörítő csoportokat és tegyél fel ehhez hasonló kérdéseket:

Kedves barátaim!

Ha honlaptervezőként dolgoztok, mi az a három szolgáltatás, amit a megbízóitok a leggyakrabban kérnek tőletek?

Előre is hálásan köszönöm a válaszaitokat!

Üdvözlettel:
……

Ez egy konkrét kérdés, úgyhogy konkrét válaszokra számíthatsz. Használd fel őket arra, hogy ötleteket gyűjts, minek volna helye a könyvedben. Legalább tíz válaszra lesz szükséged egy jó ötlethez. Tartsd szem előtt, hogy olyasmiről írj, amire szüksége van az embereknek, ne csak arról, ami téged érdekel.

Használd a kapott válaszokat arra, hogy egy igazán jó témát tudj választani a könyvednek.

Ezzel el tudod foglalni magad egy napig.

2. nap

A második napon készítsd el a könyved vázlatát.

Ne bonyolítsd túl. Próbáld ki a legegyszerűbb vázlatok egyikét:

  1. Tippek. – Gyűjts össze tippeket, technikákat, segédleteket az olvasóid számára. Például ha gyakorlott szervező vagy, a könyved témája lehet valami hasonló: “25 tipp, hogyan szervezd meg az irodádat 30000 forintból.”
  2. Gyakran ismételt kérdések. – Gyűjts össze 20-30 gyakran felmerülő kérdést a témádban, és kínálj rájuk hasznos válaszokat.

Remek. A második nap végére van egy körülbelüli terved, hogyan fog kinézni a könyved. Ügyesen csinálod!

3-4. nap

Folytasd a válaszok gyűjtését (a fórumokról, amikhez az első napon csatlakoztál), és az ötletelést a válaszok alapján. Ha még több információra van szükséged, olvass honlapokat, blogokat, hírleveleket a témában.

Helyenként még mindig kesze-kuszának tűnik az ötleted vagy úgy érzed, lyukak tátonganak benne? Szánj rá egy-két órát, hogy tisztába tedd ezeket a részeket.

Ha ezzel megvagy, eljött az ideje, hogy elkezdd kidolgozni a vázlatodat. Vesd papírra az első kéziratot.

Ne aggódj, nem kell tökéletesnek lennie. Csak írd le az ötleteidet úgy, ahogy az eszedbe jutnak. Rendezd őket a korábban leírt témakörökhöz, és kezdd el kidolgozni őket.

5-6. nap

Most, hogy az első kéziratod készen van, megérdemled, hogy játssz egy kicsit. A játék neve pedig…

“Adj nevet a könyvnek!”

Találj egy jó címet a könyvednek, ami képet ad a tartalmáról és felkelti az olvasó figyelmét.

Hogy el tudj indulni, próbáld ki az alábbi sablonokat:

  • 20 dolog, amit mindig tudni akartál a ________________-ról/-ről
  • 20 tipp azoknak, akik _________________
  • 20 módja, hogy __________________
  • Hogyan hozd ki a legtöbbet a _________________-ból/-ből _______________ Ft alatt

Több tucat remek név közül választhatsz. Írd össze mindet, és válaszd ki a legjobbat.

Szánj elég időt erre, egy jó név szó szerint megsokszorozhatja az érdeklődést a könyved iránt.

Most, hogy megvan a cím, friss tekintettel tudsz nézni az első kéziratodra. Láss neki az ötletek letisztításának és a csiszolgatásnak, hogy egy brilliáns végső változatot kapj.

7. nap

Olvass át és javíts mindent. Nehéz lehet, ha elfog a hév, mert érzed, milyen közel a cél. Ha gondolod, kérd meg egy barátodat, hogy segítsen a kézirat átnézésében. Ne feledkezz meg a helyesírás-ellenőrzésről sem! A jó szerkesztőmunka eredménye láthatatlan, de ne becsüld alá, mert hidd el, hogy ez a cél, híszen te sme akkarod, hgy a kónyved hemzegjen a hejesirási hibáktol es eglépeléseektől. Ugye?

És… voilá! Ezzel el is készültél. Gratulálok, megcsináltad! Írtál egy könyvet. Küldd el néhány ismerősödnek, munkatársadnak vagy családtagoknak, és ha kell, javíts még bele a tartalomba a visszajelzéseik alapján.

A könyved elkészült. Publikáld, ahogy csak szeretnéd. Nyomtasd ki, írd ki lemezre, mentsd el PDF formátumban.

Mostanra rengeteg dolgot megtanultál arról, hogyan születik meg egy könyv. Ha szeretnéd, felhasználhatod a tanultakat, hogy nekivágj valami hosszabb lélegzetűnek.

De várj csak egy percet!

Még csak a hetedik napnál tartasz. A hátralévő néhány napot használd arra, hogy eljuttasd a könyvedet a kíváncsi olvasóidhoz.

8-9. nap

Ha van honlapod vagy blogod, akkor nincs más teendőd, mint hozzáadni egy oldalt, ahonnan az olvasóid értesülhetnek a könyvedről. Ha még nincs, akkor hozz létre egyet. Blogot indítani manapság a legkönnyebb dolgok közé tartozik, és nem kell hozzá semmi különösebb informatikai szaktudás.

Ha már ott vagy, írj néhány bejegyzést, ami kapcsolódik a könyved témájához, és helyezd el bennük a könyved leírását tartalmazó oldal linkjét, hogy akik érdeklődnek a téma iránt, eljussanak hozzád és a könyvedhez.

Még egy nap van hátra. Ideje, hogy elkezdd árulni a könyvedet!

10. nap

Keress egy ebook-okat forgalmazó oldalt – ilyen például a Smashwords -, ahol ingyenes a regisztráció, és magad döntöd el, hogy ingyen szeretnéd kínálni az olvasóknak a könyvedet, vagy pénzért szeretnéd árulni. Ez utóbbi esetben az oldal persze jutalékot kér a befolyt összegből, de nem nagy ár ez azért, hogy kezelik és forgalmazzák a könyvedet. A befolyt összegről még az adóbevalláshoz szükséges igazolásokat is elküldik, így teljesen legálisan teheted pénzzé a munkád gyümölcsét.

Ha már elérhető náluk a könyved, ne felejts el visszatérni a honlapodra, és a könyved leírásánál megadni a linket, ahonnan az érdeklődők meg is tudják azt vásárolni.

Gratulálok!

Megírtál és kiadtál egy könyvet. Megcsináltad.

És semmi nem tarthat vissza, hogy megtedd újra.