Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Claudia diploma átvétele

Bizonyára feltűnt, hogy a web lapom nem foglalkozik családi életünkkel, ám kivételt kellett kellett tennem azzal az eseménnyel,hogy Claudia 2017.július 07.-én átvette a Károli Gáspár Egyetemen a diplomáját a Fasori Református templomában tartott ünnepségen..Annál inkább is, mert rögös volt az út amelyet bejárt. Sikerült átélnie a nagy földrengést és a cunamit, majd nyert egy évet sikeres tanulmányai kapcsán egy évet egy Japán egyetemen.A média a földrengésről terjedelmesen beszámott.Boldog vagyok és büszke vagyok életére.

 

Claudia álmát a japán földrengés sem képes kettétörni

Major Stella

Kecskemét – Bercsényi-Tóth Claudiát semmi sem tántoríthatja el álma megvalósításától, hogy japán tolmács lehessen. Jöhet 8,8-as erősségű földrengés, fenyegethet atomkatasztrófa, törölhetik a járatát, és elhagyhatják a poggyászát valahol Bécs és Japán között. A fiatal lány három és fél hónap kényszerpihenő után újra a felkelő nap országában.
 
 
Nem sokkal ezelőtt még arról számoltunk be, hogy Bercsényi-Tóth Claudiának a március 11-i japán földrengés szó szerint kettétörte álmát: a húszéves fiatalnak félbe kellett szakítania féléves tanulmányait, és haza kellett jönnie két hónap után a felkelő nap országából. Akkor – a katasztrófa után egy héttel – szomorúan mesélt arról, hogy évekig gyűjtöttek édesanyjával a kiutazására, illetve a kurzusra, és nem tudja, adódik-e még egyszer lehetősége arra, hogy visszatérjen a második otthonaként szeretett Japánba.

Claudia ott folytatja, ahol abbahagyta

„Nagyon jó érzés volt az ismerős vonatra felszállni, majd az ismerős állomáson leszállni, az ismerős úton hazafelé menni… és végre megpillantani az ismerős lakást." – olvasható a lány blogján. Ám Claudia útja közel sem volt ennyire zökkenőmentes: a Bécsbe tartó járatát törölték, a japán gépről pedig lemaradt a poggyásza. – Ilyen kis apróságok nem szeghetik a kedvemet. Nem a kellemetlenségekre emlékszem az útból, hanem arra, hogy egy kedves japán fiúval, Takayoshival is megismerkedtem – árulta el a mosolyogva Claudia.
 
Claudia a reptéren a családjával és a barátaival.
Claudia a családjával és a barátaival a reptéren.

A tolmácstanonc fiatal három és fél hónapot várt arra, hogy visszatérhessen Japánba, de a Kecskeméten töltött időt sem vesztegette el. – Az osztálytársaimmal folyamatosan tartottam a kapcsolatot, igyekeztem velük együtt haladni az anyaggal. A nyelvtani feladatok jól mentek, de az írásjelekkel lemaradtam, ezt próbálom most behozni, hogy a vizsgám jól sikerüljön, és maradhassak a csoportomban – magyarázta Claudia, aki múlt héten, szerdán érkezett meg Tokióba, és azóta folyamatosan a keddi tudásfelmérőre készült. Csütörtöktől pedig várja az iskola.

– Elsősorban tanulni jöttem vissza, de szívesen önkénteskedem majd, ha időm engedi. Mivel csak pár napja érkeztem, még nincsenek konkrét terveim, de szeretnék utazni is: Ayakával, a barátnőmmel elmegyünk Yokohamába, az iskolával Fujihoz látogatunk majd el, és szeretnénk Aomoriba (Kecskemét testvérvárosába, ahová városunk lakói áprilisban 1000 darab papírdarut küldtek, az origamicsodákért bármennyi adományt szívesen fogadtak a szervezők a japán földrengésben megsérült város megsegítésére – a szerk.) is eljutni.

Élet a romok határán

Claudia arról számolt be, hogy a japán fővárosban, Tokióban már nyoma sincs a márciusban pusztító földrengésnek, ugyanakkor van pár dolog, amit elővigyázatosságból tanácsos betartani. – Nem iszunk csapvizet, csak palackozottat, és minden étel származási helyét megnézzük, emiatt a vásárlás elég hosszadalmas folyamattá változott. A lakásban nem használjuk az utcai öltözékünket, és hazaérkezés után egyből hajat mosunk, lezuhanyozunk. Minderre a levegőbe került radioaktív por miatt van szükség.

Olvasóink írták

  • 2. mazsolaszolo 2011. július 05. 15:06
    „Ps: a sajnáltosan kimoderált szó ez volt: összetett szó, mely olyan emberre utal, aki az alfelével rendkívül sokat, hosszadalmasan ücsörög egy széken, és mint a gép, reggeltől estig magol, akár van tehetsége, akár nincs. Általában nincs, mert a tehetséges embernek erre nincsen szüksége.

    Ezt az embert szokták összekeverni a tehetségekkel és irigységkeltésre, dicsekedésre használni, piedesztálra emelni mások fölé.”
  • 1. mazsolaszolo 2011. július 05. 14:39
    „Ha az embernek vannak álmai, és ilyen szép álmai, akkor valósítsa is meg azokat! Szimpatikus ember ez a kislány, nagyon büszke vagyok rá. Jó ilyen honfitársról olvasni, nem csag idegbeteg Győzikékről és szexkíborg kőbunkókról meg a Pedálmedál Érdemrend aranyfokozatos <moderálva>.

    A sors kegyétől adva én is élhettem egy kis ideig Japánban. Varázslatos ország - minden ambivalenciájával együtt. Minden jót, kedves Claudia, és sok-sok örömet! Narát és Kyotot se hagyja ki, ha városnézni megy. Meseszép és olyan atmoszférája van, hogy az elmondhatatlan.”