Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Baktai Ervin múzeum

 

A Kisoroszi western és "indián" múzeum 2014-ben Dunaharasztiba költözött és itt látogatható a jövőben.

 

 

Dunaharaszti Helytörténeti  Emléktár  

 

http://www.laffertkuria.hu/helytortenet

 

2330 Dunaharaszti                         Telefon:  +36 20 330 1279

Fő út 152. (Városháza udvara)       E-mail: dhemlektar@laffertkuria.hu

   Aktuális

   Történetünk      Kiállítások   Szolgáltatások       Helytörténet

BAKTAY ERVIN INDIÁN-COWBOY MÚZEUM

ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS

A Baktay Ervin Indián-cowboy Múzeumot

 

1998-ban, Kisorosziban alapította Lorencz József, aki 1948-ban lett Baktay baráti körének tagja. Így lehetővé vált részére a téli vadnyugati és nyári indián táborozásokon való részvétel, ahol megismerhette a „város” és a „törzs”-i játékok humoros, teátrális jellegét, valamint Baktaynak a játékok mögött rejlő életfilozófiáját.  Baktay és alapító barátai eltávozása után felmerült annak gondolata, hogy a tőlük fennmaradt emléktárgyakat múzeumban állítsák ki.  A baráti kör tagjai támogatták a javaslatot, és jelentős rokoni, baráti és más körök segítségével (tárgyak felajánlásával) lehetővé vált a múzeum létrehozása, melynek célja, hogy megállítsa az „időt”, megóvja tárgyait az enyészettől, hogy azok az utókor számára tanulságul szolgáljanak.

Baktay Ervin>> Baktay Ervin és a Vadnyugat>> 

Nyitva tartás:

kedd du.:  13.00-16.00     szerda:  de. 09.00-12.00     csütörtök du.:  13.00-16.00 óra között,

 illetve előzetes bejelentkezés alapján a +36 20 330 1279 telefonszámon

 

Ízelítő a kiállításból

(A képekre kattintva azok nagyobb méretben láthatók)

 

Baktay Ervin kiállítás a Hop Ferenc múzeumban.

 

 

Az indológus indián – Baktay Ervin emlékezete

hopp lead

Baktay Ervin sokrétű személyiségét, ismert és ismeretlen arcait – festőművész, író, indológus, földrajztudós, asztrológus, muzeológus, művészettörténész és indián – mutatja be a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum szerdától látogatható, Az indológus indián – Baktay Ervin emlékezete című kiállítása.

Baktay Ervint ma elsősorban India kultúrájának egyik legfontosabb korabeli kutatójaként ismerik, aki számos könyvével, cikkével, kiállításokkal mindmáig a szubkontinens legnagyobb magyar népszerűsítőjének számít – idézte fel a kiállítás keddi sajtóvezetésén Kelényi Béla kurátor. Mint emlékeztetett, az alig több mint ötven éve elhunyt indológus festőművészként indult, majd fordításaival, tanulmányaival, útikönyveivel szerzett nevet magának, és a világhírű indiai festőnő, Amrita Sher-Gil nagybátyjaként családi élete is szorosan kapcsolódott Indiához. Mindeközben jelentőset alkotott a földrajztudományokban, az asztrológiában, a művészettörténetben, neki köszönhető Kőrösi Csoma Sándor hazai kultusza, valamint az első magyarországi indiánjáték elindítása is.

baktaymtisoos
Baktay Ervin (Heverő Bölény) indián ruhája a munkásságát bemutató kiállításon (Fotó: Soós Lajos/MTI)

A kiállítás megjeleníti a család eddig sok tekintetben feltáratlan történetét, majd Baktay és művészbarátai festményein keresztül a későbbi indológus által is látogatott, müncheni Hollósy-iskola utolsó éveinek eddig alig kutatott működéséről kaphat képet a látogató. A tárlat rendezői megidézik a Blattner Géza műtermében a húszas évek elején Bacchus és Venus tiszteletére megrendezett görög-római „symposionokat” is, melyek vezéralakja a fiatal Baktay (Eroinos Baktaios) volt. Baktay Ervin egykori személyes életterébe a közönség az indológus dolgozószobájának rekonstruált enteriőrjén keresztül pillanthat be. A polcokon sorakozó műveken keresztül láthatóvá válik a tudós-utazó irodalmi, fordítói és útleírói működése, amelyhez hozzátartozik korszakos jelentőségű első indiai útjának, a Magyar Földrajzi Társaságban játszott szerepének és Kőrösi Csoma Sándor magyarországi kultusza megteremtésének bemutatása is.

baktay mti soos
Visnu-fej (fekete pala) (Fotó: Soós Lajos/MTI)

Tudományos és irodalmi munkái mellett Baktay 1942-ben írta meg A csillagfejtés könyve című munkáját, amely azóta is az asztrológia egyik alapművének számít – mondta el Kelényi Béla. A sokoldalú kutató muzeológusként is feltűnik. Baktay dolgozta fel először a Hopp Múzeum indiai és nepáli gyűjteményét, majd rendezett ott 1951-53-ban hatalmas sikerű, India kultúráját átfogóan bemutató kiállítást, amelynek legjelentősebb darabjai a most nyíló tárlaton is láthatók.

Baktay vadnyugati várost, majd a Dunakanyarban indián törzset is alapított, ahol E. H. Bucktye és Heverő Bölény néven maga volt a seriff, illetve nagyfőnök. A korabeli játékot indián- és cowboyjelmezek, wigwam és totemoszlopok, az „indiánok” életét pedig két, Baktay által 1935-ben rendezett, eddig szinte teljesen ismeretlen némafilm (A sápadtarcú varázsló, Heverő Bölény táborában) is megjeleníti. Az Andrássy úti múzeum november 1-jéig látogatható kiállításához előadás-sorozat, szakmai, társművészeti múzeumpedagógiai programok és könyvbemutatók is kapcsolódnak, melyekről a múzeum honlapján találhatók részletes információk.

MTI

• Publikálva: 2015.03.11. 11:55 • Címke: kiállítás

 
 
 

 

 

 

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Aktuális

 

 

 


 

 

 

 

Az indológus indián – Baktay Ervin emlékezete
2015. március 11. - 2015. november 01.

India kultúrájának egyik legfontosabb korabeli kutatója, számos könyvével, cikkével, kiállítás-rendezésével mindmáig legnagyobb magyar népszerűsítője volt a több mint ötven éve elhunyt Baktay Ervin (1890-1963). Festőművészként indult, majd fordításaival, tanulmányaival, útikönyveivel szerzett nevet magának, s a mára világhírűvé vált indiai festőnő, Amrita Sher-Gil nagybátyjaként családi élete is szorosan kapcsolódott Indiához. Jelentőset alkotott földrajztudományokban, asztrológiában, művészettörténetben és Kőrösi Csoma Sándor hazai kultuszát egyenesen Baktaynak köszönhetjük. Sokoldalú tehetségét azonban nemcsak műveiben bontakoztatta ki: gyermekkori élményei révén barátaival megalapította a vadnyugati és indián-játékot, melyet az észak-amerikai indián törzsi tanács is elismeréssel illetett.

A Baktay sokrétű személyiségét bemutató kiállítás megjeleníti családjának eddig sok tekintetben feltáratlan történetét, festőművészi törekvéseit, részvételét a szabados szellemiségű görög-római „Symposionokon”, irodalmi, fordítói és útleírói működését, indiai és nyugat-tibeti utazását, asztrológiai munkásságát. Bemutatja Baktayt, mint a Hopp Múzeumban dolgozó indológust és művészettörténészt, s részben rekonstruálja 1951-ben megrendezett, hatalmas sikerű, India kultúráját átfogóan bemutató kiállítását is. Végül a kiállítás izgalmas része a Baktay által megalapított vadnyugati város és indián törzs életének bemutatása, melyről egy Baktay által 1935-ben rendezett némafilm („A sápadtarcú varázsló”) is tanúskodik.

A kiállítás megnyitására készül el az „Indológus indián” című tanulmánykötet, mely harminckilenc tanulmánnyal, három függelékkel, és egy mindenre kiterjedő bibliográfiával mutatja be Baktay Ervin sokrétű munkásságát.

Képgalériánkat az alábbi képre kattintva tekintheti meg:

 

 

 

 

 

Huzella Pál: „Dinner az alkirálynál. Bhaktabhiksu megjelenik.” 1927.Akvarell, papír, 292×220mm, magántulajdon